Drugiego dnia Festiwalu Ryby, Wędki i Muzyki Sielawa Blues 2008 odbył się Turniej Restauracji Warmii i Mazur, którego patronem było Makro Cash & Carry.
Rywalizację w kategorii kuchni regionalnej wygrała ekipa Hotelu Rydzewski reprezentowana przez Bożenę Grzegorczyk i Artura Czuprywskiego, która przygotowała Królewski rosół z bażanta z domowym makaronem oraz Sandacza otulonego boczkiem w asyście sosu rakowego z szyjkami rakowymi i sosem szampańskim. Drużyna została nagrodzona pucharem marszałka województwa warmińsko-mazurskiego. Otrzymała także walizkę z zestawem noży szefa kuchni DICK od firmy Küppersbusch oraz liczne nagrody rzeczowe.
Zajazd Austeria, reprezentowany przez Sylwię Gutkowską, Anetę Nieborską i Martę Narewską znalazł się na drugim miejscu. Ekipa przygotowała Sandacza w sosie porowym ze szparagami oraz Dzika duszonego w czerwonym winie z kurkami. Zespół został uhonorowany pucharem od marszałka województwa a także nagrodami rzeczowymi o wartości 4000 zł i upominkami od sponsorów.
Trzecie miejsce przypadło Szkolnemu Ośrodkowi Wypoczynkowemu Syrenka, który reprezentowali: Anna Obręcka, Edyta Wieczorek, Krzysztof Michowski. Ekipa przygotowała Dzika duszonego w czerwonym winie z kurkami oraz Sandacza w sosie porowym ze szparagami.
Natomiast firma gastronomiczna Krys-Stan reprezentowana przez Joannę Skonieczna oraz Dariusza Skonieczka zajęła IV miejsce. Ekipa zachwyciła jury Zupą z węgorza, Piersiami z gęsi w wiśniowej glazurze oraz Sandaczem w sosie śmietanowym z szyjkami z raków.
Do konkursu przystąpiły najlepsze restauracje Warmii i Mazur. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować specjały kuchni regionalnej. Oprócz tego rozegrał się konkurs na Najlepsze Danie Rybne oraz Najlepszą Potrawę Regionalną. Przyznano także nagrodę za Najlepszą Aranżację Stoiska. Przygotowane potrawy mogła ocenić zgromadzona publiczność poprzez zakup cegiełki.
Wśród wyróżnionych znaleźli się uczestnicy reprezentujący: Hotel Spa Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Dom Restauracyjny U Wokulskiego, Gospodarstwo Agroturystyczne Ziołowa Dolina oraz Karczma Nad Sandelą.
Ekipa Hotelu Spa Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie reprezentowana przez Błażeja Więckowskiego oraz Grzegorza Chmielewskiego przygotowała Kaczkę z sosem drobiowym i żołądkami oraz sosem porzeczkowym. Dominik Daniel oraz Danuta Remiszewska z Domu Weselnego U Wokulskiego przygotowali Fileciki z drobiu na konfiturze z czerwonej cebuli oraz Pierś z gęsi na kaszy gryczanej robionej metodą risotto z sosem z dzikich jabłek.
Teresa i Ryszard Sadolewscy z gospodarstwa agroturystycznego Ziołowa Dolina przygotowali Gulasz ze strusia z kurkami oraz Marzenie Rybaka. Wiesław Margowski, Teresa Kołecka i Marcin Raszlowski z Karczmy nad Sandelą przyrządzili Sandacza na boczku z siankiem porowym oraz Nogę z kurczaka o dwóch smakach w sosie kurkowym.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, zdjęcia oraz upominki od sponsorów turnieju.
Makro Cash & Carry od lat aktywie uczestniczy w inicjatywach wspierających rozwój talentów kucharzy, jakimi są niewątpliwie konkursy kulinarne. Laureaci trzech pierwszych miejsc w Turnieju Restauracji Warmii i Mazur nagrodzeni zostali voucherami uprawniającymi do odbycia szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie.
Sponsor relacji - Makro - zaprasza do swoich hal na terenie całego kraju, a także do Makro Centrum HoReCa w Warszawie:
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.